Slotmoment Energiejacht 
Op 1 december 2010 engageerden ongeveer dertig Herentalse gezinnen zich om deel te nemen aan de Energiejacht. Gedurende vier maanden probeerden ze hun energieverbruik te beperken door middel van kleine maatregelen zoals spaarlampen gebruiken, de deuren sluiten, de verwarming uitzetten als er niemand thuis is, … Op dinsdag 12 april organiseert het stadsbestuur een slotmoment voor de deelnemers die de hele actie hebben meegedaan. Samen trekken ze naar Luik voor een bezoek aan de expo SOS Planet. Dit is een spectaculaire, vierdelige tentoonstelling over klimaatveranderingen. De deelnemers krijgen ook een prijs van het stadsbestuur.
 
Onderhoud openbare riolering 
Het stadsbestuur zorgt voor een regelmatig onderhoud van het openbaar rioleringsnet zodat het afvalwater vlot kan doorstromen. Elk jaar worden de pompputten en een gedeelte van de riolering gereinigd. Het college gunt de opdracht voor de prijs van 59.695 euro. Indien nodig voert een firma camera-inspecties uit voor de prijs van 7.260 euro.
 
Vlaggenmasten voor Dorpshuis Morkhoven
De renovatie en uitbreiding van het vroegere gemeentehuis van Morkhoven schieten goed op. Het stadsbestuur koopt 5 vlaggenmasten aan voor het nieuwe Dorpshuis. De prijs is 4.375,36 euro.
 
Paaskermis 2011 
Van 23 tot 27 april is het weer paaskermis op de Grote Markt. Het stadsbestuur opent de kermis officieel op zaterdag 23 april om 18 uur met een ontvangst van de foorkramers in de Lakenhal. Na de receptie zorgt de Morkhovense fanfare Zucht Naar Kunst voor muzikale begeleiding en brengt de paashaas een bezoek aan de kermis. Op woensdag 27 april, de laatste dag van de kermis, is het familiedag. Een bezoek aan de kermis is dan een stuk goedkoper.
 
Open Park 
Op zaterdag 14 mei vindt in het arboretum van kasteel Le Paige de zesde editie van Open Park plaats. Van 14 tot 18 uur kan iedereen gratis optredens bijwonen van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, Music Band Avanti, het jeugdorkest van Harmonie Sint-Jozefcollege, de Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst en de Koninklijke Fanfare De Noorderzonen.
 
Het stadsbestuur ondersteunt dit initiatief van de cultuurraad en vzw Ter Vesten door het verzorgen van het drukwerk en het ter beschikking stellen van uitleenmateriaal. De deelnemende korpsen ontvangen elk een subsidie van 200 euro.
 
Tweede editie van Hertals Rock City 
Het muziekfestival Hertals Rock City dat vorig jaar het vijfentwintigjarige bestaan van de Herentalse punkgroep Funeral Dress in de kijker zette, was een groot succes. Dit jaar slaan de vzw Cult Support en het stadsbestuur de handen in elkaar voor de tweede editie. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september is jong en oud welkom op de evenementenweide van het Netepark. Door het festival te spreiden over twee dagen kunnen er meer groepen aan bod komen waardoor een ruimer publiek wordt aangesproken. Naast vaste waarden uit de rockwereld, krijgen ook jonge, lokale groepen de kans om hun talent te tonen aan het publiek.
 
ProSWAP tijdens de zomervakantie 
De jeugddiensten van Herentals, Geel, Herselt, Olen en Westerlo organiseren deze zomer een aantal leuke ProSWAP-activiteiten. Elke jeugddienst organiseert een of twee activiteiten, die voor alle twaalf- tot zestienjarigen toegankelijk zijn. In Herentals vindt op dinsdag 19 en woensdag 20 juli de activiteit Nacht zoekt Dak plaats. Dit project van vzw Hujo confronteert de jongeren op een speelse manier met de harde leefwereld van daklozen. De deelnemers maken zelf een slaapplaats met kartonnen dozen en overnachten in het Stadspark. Op dinsdag 9 augustus kunnen de jongeren dansen en tapas maken in zaal ’t Hof.
 
Een ProSWAP-pas kost 4 euro en is te koop bij de jeugddienst in het Stadspark. De deelnameprijs voor de activiteiten is 5 euro. Jongeren met een Vrijetijdspas betalen de helft voor een pasje en de activiteiten.
 
Jumelagefietstochten 
De Herentalse sportclub BCR organiseert dit jaar weer jumelagefietstochten naar onze zustergemeenten. Op 23 april trekken ze naar IJsselstein in Nederland, van 30 april tot 1 mei naar Alpen in Duitsland en van 6 tot 9 juli naar Cosne-sur-Loire in Frankrijk. De sporthal in Morkhoven doet telkens dienst als vertrek- en aankomstplaats. Het stadsbestuur stelt de inkomhal, kleedkamers en douches van de sporthal ter beschikking van de renners.
 
Dick Brunaborden zorgen voor verkeersveilige schoolomgeving 
Het 10op10-project van de provincie Antwerpen kent een kwaliteitslabel toe aan basisscholen die intensief werken rond verkeer en mobiliteit. Basisschool De Wijngaard in Herentals is zo een 10op10-school. Om de schoolomgeving nog verkeersveiliger te maken, liet De Wijngaard Dick Brunaborden plaatsen.

Deze kindvriendelijke verkeersborden, met vrolijke afbeeldingen van Nijntje, leren de kinderen op een speelse manier de juiste oversteekplaatsen te gebruiken. De kinderen zullen op hun beurt hun ouders en grootouders aansporen om hetzelfde te doen. De provincie Antwerpen geeft 10op10-scholen een financieel duwtje in de rug en kent een subsidie van 2.603,87 euro toe voor dit initiatief.
 
Spel van de Roetaert 
Op zondag 8 mei vindt opnieuw het historische Spel van de Roetaert plaats. Kinderen tussen drie en twaalf jaar kunnen pluchen konijntjes vangen die uit de toren van de Lakenhal worden gegooid. Wie het prijskonijn vangt, wint een fiets. Voor en na het Spel van de Roetaert is er een kinderdiscoshow.
 
Het deel van de Grote Markt tussen de Lakenhal en het Hofkwartier is tussen 12 en 18 uur afgesloten voor het verkeer. Van 10 tot 18 uur geldt er ook een stilstaan- en parkeerverbod. Het parkeerterrein achter zaal ’t Hof blijft bereikbaar.
 
Stadsbestuur neemt gierzwaluw onder de vleugels 
Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete levert dit jaar inspanningen voor de gierzwaluw. De gierzwaluw behoort – ondanks zijn naam – niet tot de groep van echte zwaluwen maar maakt net als hen wel graag gebruik van een nestkast of kunstnest. Het stadsbestuur van Herentals stapt mee in dit project en hangt kunstnesten aan de gevels van het administratief centrum, de tekenacademie, de bibliotheek, cultuurcentrum ’t Schaliken en de opslagplaats in de Boerenkrijglaan.